Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τόμας Μίντλετον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τόμας Μίντλετον
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση18  Απριλίου 1580 ή 28  Απριλίου 1580
Λονδίνο
Θάνατος4ιουλ. / 14  Ιουλίου 1627γρηγ.[1][2] ή 2ιουλ. / 12  Ιουλίου 1627γρηγ.[3]
Λονδίνο
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Αγγλίας[4]
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά[5]
ΣπουδέςΚράιστς Χόσπιταλ
Κολλέγιο Κουήνς
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταθεατρικός συγγραφέας
ποιητής
συγγραφέας[6]
δραματουργός
Αξιοσημείωτο έργοΟι αλλοπαρμένοι
Women Beware Women
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τόμας Μίντλετον (αγγλικά: Thomas Middleton) (περ. 1580 – 1627) ήταν Άγγλος θεατρικός συγγραφέας και ποιητής. Με τον Τζον Φλέτσερ και τον Μπεν Τζόνσον, ήταν από τους πιο επιτυχημένους θεατρικούς συγγραφείς της Ιακωβιανής εποχής και μαζί με τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ συγκαταλέγεται στους λίγους θεατρικούς συγγραφείς αυτής της εποχής που είχαν επιτυχία στην κωμωδία όσο και στην τραγωδία. Στα έργα του σκιαγράφησε την κοινωνία της εποχής του με κωμική διάθεση και διερευνητική ειρωνεία. Ήταν επίσης συγγραφέας μασκών και διαγωνισμών και παραμένει ένας από τους πιο αξιόλογους και παραγωγικούς δραματουργούς της εποχής του.[7]

Βιογραφικά στοιχεία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τόμας Μίντλετον γεννήθηκε στο Λονδίνο και βαφτίστηκε στις 18 Απριλίου 1580. Ο πατέρας του πέθανε όταν ο Μίντλετον ήταν πολύ μικρός και ο δεύτερος γάμος της μητέρας του προκάλεσε μια ατέρμονη διαμάχη για την κληρονομιά του και των αδερφών του, μια εμπειρία που τον έφερε αντιμέτωπο με το νομικό σύστημα και πιθανόν υποκίνησε τη σάτιρα που επανειλημμένα άσκησε ενάντια στο δικηγορικό επάγγελμα.

Ο Μίντλετον φοίτησε από το 1598 στην Οξφόρδη αλλά δεν αποφοίτησε. Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων από το 1598 έως το 1601 έγραψε και δημοσίευσε τρία μεγάλα ποιήματα. Κανένα από αυτά δεν είχε ιδιαίτερη επιτυχία και ένα, το Βιβλίο των Σατίρων, απαγορεύτηκε και κάηκε από την Αγγλικανική Εκκλησία. Παρόλα αυτά, τέθηκαν οι βάσεις για τη λογοτεχνική του πορεία.[8]

Στις αρχές του 17ου αιώνα, ο Μίντλετον έβγαζε τα προς το ζην γράφοντας επίκαιρα φυλλάδια, ένα ήταν Η Βουλή των Άμυλων Ποιητών, που ανατυπώθηκε πολλές φορές και έγινε αντικείμενο κρατικής έρευνας.

Το 1603, ο Μίντλετον παντρεύτηκε, από τον γάμο του απέκτησε έναν γιο. Την ίδια χρονιά ένα ξέσπασμα της πανώλης ανάγκασε τα θέατρα του Λονδίνου να κλείσουν, ενώ ο Ιάκωβος Α΄ ανέβηκε στον αγγλικό θρόνο. Αυτά τα γεγονότα σημάδεψαν την αρχή της μεγαλύτερης περιόδου του Μίντλετον ως θεατρικού συγγραφέα. Έχοντας περάσει τον χρόνο κατά τη διάρκεια της πανώλης συνθέτοντας πεζογραφήματα, επέστρεψε στο δράμα με μεγάλη ενέργεια, γράφοντας μόνος ή σε συνεργασία σε διάφορα είδη, κυρίως κωμωδίες και τραγωδίες εκδίκησης. Το 1606 πιθανώς συνεργάστηκε με τον Σαίξπηρ στο Τίμων ο Αθηναίος.

Το 1620 διορίστηκε ως επίσημος χρονογράφος του Λονδίνου, μια θέση που κράτησε μέχρι τον θάνατό του το 1627, όταν πέρασε στον Μπεν Τζόνσον.

Πέθανε τον Ιούλιο του 1627 στο σπίτι του στο Νιούιγκτον Ματς στο Σάουθγουαρκ.[9]

Ο Τόμας Μίντλετον έγραψε θεατρικά έργα συνεργαζόμενος με τους Ουίλιαμ Ρόουλι, Τόμας Ντέκερ, Τζον Ουέμπστερ και άλλους. Δημοφιλής θεατρικός συγγραφέας, του ανέθεταν συχνά να γράφει μάσκες και διαγωνισμούς και άλλες αστικές διασκεδάσεις. Το 1624, έφτασε στο απόγειο της φήμης όταν ανέβηκε η δραματική αλληγορία του Μια παρτίδα σκάκι (1625), ένα πατριωτικό έργο όπου σατίριζε την Ισπανία και τους Ιησουίτες. Αυτή η πολιτική σάτιρα προσέλκυσε πλήθη στο θέατρο μέχρι που ο Ισπανός πρέσβης διαμαρτυρήθηκε και ο Ιάκωβος Α΄ κατέβασε το έργο.[10]

Τα αριστουργήματα του Μίντλετον είναι οι τραγωδίες Γυναίκες φυλαχθείτε από τις γυναίκες (Women Beware Women (περ. 1621) και Οι αλλοπαρμένοι (1622), σε συνεργασία με τον Ουίλιαμ Ρόουλι. Στα έργα του συγκαταλέγεται η τραγωδία εκδίκησης Η τραγωδία του Εκδικητή (1607) που παλαιότερα αποδίδονταν στον Σύριλ Τέρνερ.

Οι κωμωδίες του απεικονίζουν μια κοινωνία θαμπωμένη από τα χρήματα στην οποία οι άνθρωποι αρπάζουν ό,τι μπορούν με κάθε μέσο. Η Michaelmas Terme (περ. 1605) είναι μία από τις πλουσιότερες σε ειρωνεία. Στο Ένα κόλπο για να φθάσεις τον γέρο (A Trick to Catch the Old One, περ. 1606) δύο αντίπαλοι τοκογλύφοι είναι τόσο πρόθυμοι να εξαπατήσουν ο ένας τον άλλον που τελικά και οι δύο εξαπατούνται από έναν έξυπνο ανιψιό. Στο Ένας τρελός κόσμος, οι κύριοί μου ( A Mad World, My Masters, περ. 1604) ένας ηλικιωμένος κύριος της επαρχίας υπερηφανεύεται για τη γενναιοδωρία του προς όλους εκτός από τον εγγονό και κληρονόμο του. Το κορίτσι που βρυχάται (1604–10), σε συνεργασία με τον Τόμας Ντέκερ, απεικονίζει γεγονότα από τη ζωή της διαβόητης εγκληματία Μολ Φερθ, που ντύνονταν ανδρικά και προτιμούσε την ελευθερία της από τον γάμο. Το Μια αγνή κόρη στο Τσήπσαϊντ (A Chaste Maid in Cheapside ( περ. 1613) είναι μια πληθωρική κωμωδία που σατιρίζει τους αφελείς ή εφησυχασμένους πολίτες του Λονδίνου.

Οι τραγικωμωδίες του Μίντλετον είναι εξωφρενικές στην πλοκή αλλά δυνατές σε δραματικές καταστάσεις. Το Μια εύλογη φιλονικία (A Fair Quarrel, περ. 1616), σε συνεργασία με τον Ουίλιαμ Ρόουλι, περιλαμβάνει έναν από τους λίγους ηρωικούς χαρακτήρες του Μίντλετον με συνειδησιακές συγκρούσεις, τον Κάπτεν Έιτζερ. Τα περισσότερα από τα άλλα έργα του Μίντλετον είναι κωμωδίες. Συνεργάστηκε με τον Ντέκερ στο Έντιμη πόρνη (The Honest Whore, 1604) και με τους Ρόουλι και Φίλιπ Μάσινγκερ στο Ο παλαιός νόμος (The Old Law περ. 1618).

Το 2007 όλα τα έργα που αποδίδονται στον Μίντλετον εκδόθηκαν μαζί, για πρώτη φορά, ως Thomas Middleton: The Collected Works. [11]